China heeft veel te bieden voor reizigers die afreizen naar dit land. De ongerepte natuur, de bruisende steden en zelfs historische gebieden en gebouwen. Geen wonder dat er zoveel mensen China een aantrekkelijk land vinden om in te reizen, en sommigen zelfs in te wonen. Voor diegenen die China enkel als een reisland zien, en niet om naar te emigreren, slaan vaak de eeuwenoude stad van Xi’An over. Waarschijnlijk met de gedachte dat Xi’An enkel het terracotta leger te bieden heeft. Think again! Xi’An heeft zoveel meer te bieden en heeft misschien wel een van de oudste geschiedenis van het land. The China Guide en ik hebben een samenwerking afgesloten waardoor ik een eerste introductie kreeg van China. Met Xi’An als tweede stad op een rondreis. Wat je zeker moet doen en zien in deze oude hoofdstad van China, zal ik je vandaag inlichten.  

Terracotta leger

Een bezoek aan Xi’An is incompleet wanneer je het Terracotta leger overslaat. Dit is namelijk de grootste trekpleister van deze stad. Het ligt wel op een klein uurtje rijden naar het gebied, maar hoe je het ook draait of keert, Xi’An is de beste uitvalsbasis naar het leger. Aria, een lokale gids van The China Guide heeft ons doorheen het hele museum (3 gates) geleid. Wat ze je ook vertellen: het is groter dan groot en heeft een geschiedenis die dieper gaat dan de Qin Shi Huangdi’s dynastie.

Een weetje verteld door de gids: het leger is in de jaren ’70 opgegraven door een lokale boer, die nadien heel veel haat over zich heen heeft gekregen door de andere boeren. Het leger was namelijk zo groot dat veel boeren hun land zijn kwijtgespeeld. De boer die het leger heeft ontdekt heeft nooit echt de eer gekregen, totdat de president van Amerika (Clinton) hem in levende lijve heeft ontmoet. Een verhaal met een happy end!

Oude Stadsmuur

Vroeger had elke stad in China een stadsmuur. De meesten zijn ondertussen gesneuveld, maar gelukkig die van Xi’An niet. Deze stad is de hoofdstad van de Shaanxi provincie, en één van de vier vorige hoofdsteden van China. De muur telt ongeveer 13 kilometer in de lengte en er loopt naast deze muur een gracht. Op de muur kan je uiteraard wandelen, maar ook een fiets huren om de hele muur rond te fietsen. Als je niet in staat bent om te fietsen, of een stuk van de oude stadsmuur te bewandelen, kan je nog kiezen voor een kleine autocar, die je een autorit geeft van punt A tot B.

Wat te zien en doen in Xi'An?

Giant Wild Goose Pagoda

De Giant Wild Goose Pagoda, is een heilige plaats voor de Boeddhisten. Het is niet enkel dit gebouw dat heilig is, maar ook de tuinen en de pleinen die er rond liggen. Het is gewoonweg prachtig om te zien. Alles is heel netjes, het is er bovendien ook erg rustig (wat het hoort te zijn) en er staat een Buddha-beeld waar je wél een foto mee mag maken. Want zoals iedereen weet, mag je in sommige plekken geen Buddha’s fotograferen. Dat geldt ook in China, maar van de bekende “Happy Buddha” mag je dus wel foto’s maken. Leuk weetje voor wie naar China reist!

Moslim straat

De Moslim straat is één van de gezelligste straten van Xi’An. Het is misschien niet jouw cup of tea als je niet van drukte houdt, maar een must-do is het zeker wel. Langs beide kanten van de straat zijn er eetkraampjes waar je het lokale voedsel kan proeven van de lokale bevolking. Alles wordt voor jouw ogen klaargemaakt, dus geen zorgen moest je terughoudend zijn voor street food, aangezien het allemaal vers is.

Wat te zien en doen in Xi'An?

De Grote Moskee

Dicht bij de Moslim straat is er de Grote Moskee. Een heel rustig plekje, middenin de drukte van de bekende straat. Wanneer je in deze plek binnenwandelt, wandel je als het ware in een oase van rust. In het gebouw helemaal in het noorden van deze plek, vind je de Moskee. Hier mochten we niet binnen, aangezien mijn travel buddy en ik geen moslims zijn. Maar gewoon wandelen rondom de Moskee was ook al genoeg, volgens mijn mening.

Wat te zien en doen in Xi'An?

Shaanxi Historisch Museum

Dichtbij de Giant Wild Goose Pagoda is het Shaanxi historisch museum, het eerste moderne nationaal museum. Dit museum gaat letterlijk een miljoen jaar terug en vertelt zo de geschiedenis van dit gebied: de verschillende dynastieën, hoe de mensen aten, het onderscheid tussen rijk en arm, etc. Het komt allemaal tevoorschijn in dit museum. Het enige minpunt van dit bezoek was de overweldigende drukte die er was, ondanks dat het ochtend was. Het was soms echt duwen en trekken om iets te kunnen zien, en in het museum was het dan ook bijzonder donker dat je moest uitkijken dat je niet over een jong kindje strompelde.

Han Yangling Museum

Velen onder ons, beseffen niet dat er nóg een museum in de buurt is en als ze het dan wel degelijk beseffen, slaan ze dit museum over. Jammer, want het is echt wel heel interessant en als ik moest kiezen tussen het Shaanxi Historisch Museum en het Han Yangling Museum, dan zou ik voor het laatste gaan. Het Han Yangling Museum vertelt de geschiedenis van de Han Dynastie. En ook al is het omschreven als een “museum”, is het wel degelijk een Mausoleum. Het is het praalgraf van de keizer Liu Qi, en naast dit museum ligt het graf van de keizer zijn vrouw.

Dit mausoleum ligt ongeveer 20 kilometer van de stad Xi’An. Vandaar dat er veel mensen deze plek overslaan. Niet doen, absoluut niet doen. Het is een prachtig graf dat ook wel wat eer verdient. Daarnaast kan je dit museum gemakkelijk doen op je weg naar de luchthaven van Xi’An, aangezien deze dichtbij is.

Tang Dynasty Show

Wat zeker een aanrader is, is de Tang Dynasty Show die je ’s avonds kan doen. Je wordt begeleid naar je tafel (als je daar een ticket voor hebt) en wordt vervolgens een deel van de avond vol gestopt met lekker eten, meer bepaald met dumplings. Deze dumplings waren de beste dat ik in China heb gegeten, en het waren er ongelofelijk veel. Na het eten, of tijdens het eten als je een trage eter bent, kan je genieten van de Tang Dynasty show. Een geweldige show met dansers die het hele verhaal van deze dynastie toont.

Heb jij Xi’An al bezocht? Zo ja, wat vond jij ervan?

*Disclaimer: Ik ben door The China Guide uitgenodigd geweest om de tour te reviewen. Toch zijn alle meningen zoals altijd eerlijk en die van mij.

What you must visit and see in Xi'An

Share this: