Als het op China aankomt, moet je zeker eens de Gouden Driehoek ervan bezoeken. Iedereen kent wel die van India, maar van China? Laat me het je even verduidelijken: Beijing – Xi’An – Shanghai. Ja hoor, dat is de driehoek waar iedereen het over heeft in het land waar rood niet haat, maar geluk is en waar druk maar een understatement is. Vandaag ga ik het over één van mijn favoriete steden hebben: Beijing. De hoofdstad van China en nummer acht van de wereld met mensen die er wonen. Dat garandeert wel wat. Ik heb in totaal 10 uur gevlogen naar deze geweldige stad, en na een dag van mijn jetlag te bekomen, dook ik samen met een gids van The China Guide in de geschiedenis van Beijing. Benieuwd naar wat je zeker moet doen hier? Ik licht je graag even in!

1. De Chinese Muur

Geen reis in China is compleet zonder de Chinese Muur, ook wel Great Wall genoemd. Terwijl velen voor Badaling kiezen, wat ongetwijfeld een goede ingang biedt, kozen wij de minder hectische en drukke ingang van Mutianyu. Theoretisch gezien koos The China Guide dit voor ons, maar moest ik het zelf kiezen, dan zou ik deze poort alsook kiezen. Er zijn heel weinig toeristen, je hoeft niet meteen honderden trappen te beklimmen als je dat niet wilt, en het biedt één van de mooiste uitzichten van deze muur.

2. Tiananmen Square

Als je op het Tiananmen Square staat, dan weet je het gewoon: dit is een enorm plein. Misschien wel één van de grootste pleinen ter wereld, want er kunnen maar liefst een miljoen mensen op. Overal zie je beveiliging, toeristen die foto’s aan het maken zijn en een gigantische bloempot die er is komen te staan vanwege de 67ste Nationale Feestdag van China. Het plein is zo immens dat je jezelf als een kleine mier voelt. Bovendien biedt het plein een uitzicht naar de poort van de Verboden Stad.

3. Verboden Stad

De Verboden Stad mag je net als de Chinese muur niet overslaan. Het is één van de belangrijkste plaatsen in de stad van Beijing en heeft een overweldigende geschiedenis van over 600 jaar. De stad heeft talloze tempels en verschillende delen waardoor de Verboden Stad een geheel vormt.

4. Lama Tempel

Lama Tempel oftewel Yonghetempel is de grootste tempel voor de Boeddhisten in Beijing. Daarnaast is het ook één van de grootste tempels, alsook één van de belangrijkste van de Tibetaans boeddhistische kloosters van de wereld. Een hele boterham aan informatie mocht je het mij vragen. In een van de tempels staat een 18 meter hoge Boeddha, dat later in 1990 zijn intrede maakte in het Guinness Book of Records omdat het uit een enkele boom gesneden werd.

5. Tempel van de Hemel

Ik kon mijn oren niet geloven, maar de Temple of Heaven heeft een oppervlakte die nog groter is dan de hele Verboden Stad op zijn eigen. De Tempel van de Hemel is vol van verschillende tuinen, senioren die er dagelijks een spelletje poker of schaken komen spelen en de tempel zelf waar je echt met je hele hoofd naar opkijkt. Aangezien het weer fantastisch was, konden we veel mooie foto’s maken. Voornamelijk rond de Temple of Heaven, maar ik zou liegen moest ik vertellen dat ik geen foto’s had gemaakt van de tuinen en de lokale bevolking.

6. Jingshan Park

Jingshan Park is één van de plekken waar je een overdonderend prachtig uitzicht krijgt van de Verboden Stad. Je moet er welgeteld 300 trappen voor doen om op deze plek te geraken. Ook al hadden wij mist en konden we niet echt foto’s maken, toch zagen we de enorme stad voor ons liggen. En al ligt Jingshan Park op een hoogte, het doet de Verboden Stad niet kleiner lijken.

7. Hutong-buurt

Een van de duurste buurten in Beijing, en één van de meest geliefde ook: de Hutong-buurt. Als een kennismaking met deze plek besloten we dat een Rickshaw Tour ongetwijfeld een goede beslissing was om te doen. Met zo’n speciale fiets reden we door de kleine straatjes, waar de lokale bevolking woont en waar street food zijn naam aan heeft te danken. Het stond er namelijk vol met eetkraampjes en blijkbaar was het goed voedsel, want er stonden soms mensen rijen lang aan te schuiven.

8. Zomerpaleis

Net wanneer ik ging beseffen dat groot in mijn ogen klein is, bezocht ik het Zomerpaleis. Wat me deed geloven dat mijn vocabulaire van het woordje groot inderdaad nog groter kan zijn. Het Zomerpaleis is een paleis dat op een oppervlakte staat van maar liefst 70 000 vierkante meter en mocht je dat nog niet indrukkend vinden: er ligt een immens groot meer dat zelf is aangemaakt. Wil je het hele Zomerpaleis te voet afleggen en wandelen onder de paviljoenen, dan neemt je dat meer dan 4 uur in beslag wil je het in één keer doen, zonder te stoppen.

9. Olympisch Stadium

Onze gids Jackie heeft ons heel erg goed duidelijk gemaakt wat het vogelnest nu net is. Inderdaad, het is en blijft het befaamde vogelnest van China. Maar het is het nest van een Feniks, wat het vrouwelijke weerspiegelt. De gebouwen naast het Olympisch Stadium hebben de vorm van één grote draak. Deze draak weerspiegelt het mannelijke. De oppervlakte is wederom heel erg groot, en een deel ervan is open voor het publiek om er bijvoorbeeld te zwemmen. China is trouwens het eerste land waar de zomer- én winterspelen worden gehouden. Dankjewel voor de informatie Jackie!

10. 798 Art District

Als je hip wilt gaan, dan raad ik je het 798 Art District aan. Het is zonder overdrijven één van de hipste buurten met tekeningen op de muren, designer winkels en schilderijen of foto’s. Ik genoot ervan om in deze straten te slenteren alsof er geen einde aan moest komen.

Wat je ook kiest om te doen en bezichtigen in Beijing, de hoofdstad van het Volksrepubliek van China, je zal zeker weten de tijd van je leven beleven. Kies wel het liefst om deze stad in een minder drukke periode te bezoeken, zoals de lente en de herfst. Wat ook de mooiste tijden zijn om Beijing te bezoeken. 

Heb jij Beijing al bezocht? Zo ja, wat vond jij ervan?
Liefs
Sanne’

*Disclaimer: Ik ben door The China Guide uitgenodigd geweest om de tour te reviewen. Toch zijn alle meningen zoals altijd eerlijk en die van mij.

Share this: