Met een paar reizen die op de planning staan, ziet mijn najaar er niet zo triestig uit als eerst gedacht. Mijn hoogtepunt voor het najaar? Amerika! Ik ga namelijk San Francisco, Los Angeles én Las Vegas een bezoekje brengen. Een kinderdroom lijkt blijkbaar uit te komen en ik kan niet wachten totdat het November is. In de tussentijd doe ik kleine citytrips, die nog even geheim blijven. Het kiezen van deze reizen gaat niet vanzelfsprekend. Er is zo veel te bezichtigen op deze wereld. Zo veel moois dat staat te wachten om te verkennen. Daarom heb ik sinds een paar jaar een bepaalde vragenlijst gemaakt die me helpt om mijn volgende reis aan te duiden. Sommigen noemen het “de pret uit voorbereiding halen”, ik noem het “voorbereid zijn en weten naar waar ik ga”. Dus neen, deze lijst verplicht me niet om een pijl op de wereldkaart te gooien, maar eerder bewust om te gaan met mijn reizen.

Disclaimer: het is mijn proces. Het kan zijn dat jij dit anders doet, of mijn zoektocht helemaal anders is dan die van jou.

How to choose your next dream destination!

Stap 1: Wat is mijn budget?

De allereerste stap is zonder enige twijfel mijn budget. Dit kan van een ruwe schets tot een erg gedetailleerde budgetplanning zijn. Al gaat mijn voorkeur naar de gedetailleerde versie waar ik een budget vrijmaak voor accommodaties, activiteiten, vluchten, etc. Allemaal gescheiden van elkaar, dat op het eind een geheel vormt. Hier zit ik even samen met de personen met wie ik op reis ga om na te gaan wat ieder zijn doelstelling is. Wil een persoon liever luxurieus op reis gaan en de andere backpacken, dan weet ik niet enkel wat het totale budget is, maar ook meteen of we een goede match zijn of niet.

Vragen die je jezelf kan stellen in deze fase:

 • Hoeveel kan ik vrij maken?
 • Hoeveel kan ik besteden in de bestemming?
 • Moet ik er lang voor werken?

Stap 2: Voor hoelang wil ik weg?

Vooraleer ik ga zoeken wat de beste bestemming voor mij nu is, kies ik de periode wanneer ik weg wil en voor hoelang. Ik ben erg flexibel wat reizen betreft, wat belangrijk kan zijn als je een reiziger bent. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ik naar Auckland, Nieuw-Zeeland wil, maar dat deze prijzen op dit moment erg onbetaalbaar zijn. Ook niet te vergeten dat je niet zomaar drie dagen naar de andere kant van de wereld kan reizen.

Vragen die je jezelf kan stellen in deze fase:

 • Slow of fast travel?
 • Verre of dichte bestemming?
 • Hoelang kan ik vrijaf nemen?
 • Hoelang wil ik reizen?

How to choose your next dream destination! How to choose your next dream destination!

Stap 3: Zoek naar de beste vluchtdeals

Als een persoon wil ik het liefste naar de culturele oorden met daarbij ook nog eens veel natuur. Denk maar aan landen in Azië, of zelfs in Europa. Als er iets historisch is of als we in een natuuromgeving zitten, dan weet die plaats mijn hart te stelen. Maar als je het me vraagt als reis blogger, dan zou ik simpelweg zeggen: waar er goede deals zijn voor vluchten. Vluchten zijn één van de grootste kosten van een reis en kan natuurlijk een belangrijke rol spelen wanneer je jouw volgende reis aan het kiezen bent. Ik zoek voornamelijk op Skyscanner en vervolgens klik ik op de bestemming ‘Overal’. Zo zie je welke de beste deals zijn op dat moment.

Ik selecteer maximum 10 plaatsen, waar de goedkoopste vluchten naartoe gaan en schrijf ze op een blad papier of in Pages met geen volgorde. Zo houd ik het overzichtelijk en ordelijk.

Vragen die je jezelf kan stellen in deze fase:

 • Past de bestemming in mijn budget?
 • Interesseert deze bestemming me?

Stap 4: Inspiratie opzoeken

Nu ik een lijst heb van plaatsen waar het goedkoop naar vliegen is, ga ik me meer verdiepen in deze plaatsen. Inspiratie zoeken doe ik voornamelijk op Instagram, maar ook via blogs waarvan die persoon al op deze plaatsen is geweest. Mocht ik nog niet echt overtuigd zijn, vraag ik het gewoonweg in een privé bericht wat zij daadwerkelijk van deze plaats vinden. Mijn volgende plaatsen waar ik inspiratie vind zijn Pinterest en Youtube-videos.

In deze stap heb ik nog steeds mijn lijst niet geordend. Al heb ik wel een cijfer op de plaats gezet volgens de mensen die al naar deze bestemming zijn gereisd.

Vragen die je jezelf kan stellen in deze fase:

 • Welke plaats vind ik het mooiste?
 • Heeft de bestemming ook nadelen (gevaarlijk, corruptie, etc.)

Stap 5: Welke bestemming wil “ik”?

In deze stap maak ik het passieve, het actieve. Ik ga actief op zoek naar de activiteiten die deze bestemming mij kan bieden (fietsen, wandelen, sight-seeing, etc.) en welke omgeving het is (strand, stad, natuur, etc.). Door dit te doen, begin ik mijn lijst te ordenen: nummer 1 is de bestemming die theoretisch gezien mijn go-to plek is. Stap 5 is ook de stap waar ik beslis of het een vakantie wordt om tot rust te komen of het een echte reis wordt die vermoeiend is. Maar op welke manier dan ook, op dit moment in het proces weet ik min of meer al waar mijn volgende reis naartoe gaat.

Vragen die je jezelf kan stellen in deze fase:

 • Welke activiteiten zijn er ter plekke?
 • Is het een bewuste keuze dat ik naar daar reis
 • Wordt het een vakantie of reis?

Meer reis-inspiratie? Lees mijn laatste artikels!

Heb jij ook een schema? Of kies je meteen?

Volg jij me al op sociale media?

Pin voor later!

How to choose your next dream destination! Wonder where to travel next? Check this out! #travel #nextdestination #iamtb How to choose your next dream destination! Wonder where to travel next? Check this out! #travel #nextdestination #iamtb How to choose your next dream destination! Wonder where to travel next? Check this out! #travel #nextdestination #iamtb

 

Share this: