Shanghai was de derde stad dat ik heb mogen ontdekken op mijn rondreis doorheen China. Terwijl ik het “oude” Xi’An achter me liet, kwam ik al snel tot besef dat Shanghai he-le-maal anders was dan de twee steden die ik voordien had bezocht. In Peking en Xi’An kreeg ik het typische Aziatische gevoel en baande ik mezelf een weg door de traditionele gebouwen. In Shanghai was het eerder omgekeerd, toen ik wandelde tussen de hoge wolkenkrabbers en gebouwen.

Er is voor de meeste mensen geen tussenweg als je naar Shanghai reist. Je bent er verliefd op of je hebt er een hekel aan. Volgens mij hoor ik bij dat mini-percentage dat het gewoonweg niet weet. Niettemin zijn er in Shanghai veel activiteiten te doen en vandaag leg ik je graag uit welke mijn top 10 zijn.

Traveling to Shanghai, China? Then read these top 10 activities on what you can do in this city!

De Bund-promenade

De meest favoriete plek van de inwoners van Shanghai is naar het schijnt de Bund-promenade. Niet vreemd, aangezien hier een vrij ontspannen sfeer hangt. De promenade is maar liefst 1,5 kilometer lang, ligt aan de Huangpu Jiang-rivier en de Bund bied je een mooi uitzicht van de moderne skyline van Shanghai. Vandaar dat de promenade dé ideale plek is om trouwfoto’s te nemen. Dit maakt het dan weer lastiger om van de skyline te genieten, omdat je moet oppassen om niet op een trouwjurk te staan, niet op hun trouwfoto te staan door zelf toeristische foto’s te trekken van Shanghai’s skyline en al dan niet professionele fotografen te irriteren. Hoe dan ook, de Bund-promenade blijft een goede keuze en een must-do als je in Shanghai bent.

Traveling to Yuyuan Gardens in Shanghai? Then read this!

Yuyuan Gardens

Een hoge wolkenkrabber hier, de flessen-opener (bijnaam van een financieel gebouw) daar, museums overal en dan kom je op het meest drukke, maar rustgevende plekje in Shanghai ooit: de Yuyuan Gardens. Deze tuinen liggen in het midden van de moderne stad en de plaats is omringd door oude, typische, Chinese gebouwen. De tuinen zijn gelegen in de Oude Stad en ja, je leest het goed: Shanghai heeft ook een oud gedeelte aan zich verbonden. Het is hier ontzettend druk, maar eens je een toegangsticket hebt voor de tuinen kan je genieten van de rust, middenin Shanghai.

Traveling to the old City in Shanghai? Then read this!

Tianzifang Street

Gesproken over het oud gedeelte van Shanghai; Tianzifang Street geeft nog een goede indruk van hoe Shanghai er ooit uitzag. Het zijn smalle straatjes met allerlei winkeltjes aan beide kanten. Wel zou ik aanraden om de straatjes vroeg op de ochtend te ontdekken of juist laat op de avond. In de dag is het immers enorm druk en zie je iedereen met een camera voor je neus. Deze kleine straatjes vormen min of meer een labyrinth waarin je jezelf kan verliezen, maar het is er heel erg gezellig, dus op zich is dat niet erg. Toch?

Take a ferry in Shanghai, China

Een ferry nemen

Als je meer iemand bent dat van toeristische activiteiten houdt en het niet wil verbergen (niet erg!) kan je natuurlijk een ferry nemen zoals veel toeristen dat doen. Ik was bijvoorbeeld in Pudong, het financiële district en iets wat modernere gedeelte van Shanghai en nam van daar een ferry om me tot aan de Bund-promenade te brengen. Hierdoor vaar je op de Huangpu-rivier en heb je bovendien een uitstekend uitzicht op de skyline van Shanghai met de bekende Oriental Pearl Tower.

View of the Jin Mao Tower

Jin Mao Tower

In Shanghai heb je hoog, hoger en hoogst en toch niet de hoogste van de wereld. Ik heb het over de wolkenkrabbers waar Shanghai zo bekend om staat. Tot 2007 was de Jin Mao-toren het hoogste gebouw in China, maar de Shanghai World Financial Center heeft deze toren van de hoogste plaats afgewimpeld. Niettemin blijft de Jin Mao-toren één van de bekendste en populairste gebouwen van Shanghai. Het gebouw telt maar liefst 88 verdiepingen en op deze hoogste verdieping is er een bar en ruimte waar je foto’s kan nemen en eventueel iets kan gaan drinken.

Pudong ontdekken

Voor diegene die goed hebben opgelet, heb ik het al meerdere keren over Pudong gehad. Pudong is het modernere deel van Shanghai en een must-visit wanneer je bijvoorbeeld de Oriental Pearl Tower en de Jin Mao Tower van dichtbij wilt bezichtigen. Dit gebied is het financiële district van Shanghai, vandaar dat de meeste gebouwen hier ook kantoorgebouwen zijn. Je kan veel beleven in Pudong, al zou ik het meer als “de rustige buurt” omschrijven.

Shanghai Museum

Op het volksplein vind je het museum van Shanghai. Hier worden ongeveer 120.000 voorwerpen van China tentoongesteld. Een bronzen collectie, Chinese munten, schilderijen, beelden, etc. Kortom, in het Shanghai Museum word je ondergedompeld in de cultuur van China door middel van allerlei voorwerpen en beelden. Wat ook nog eens genoemd moet worden is de opvallende bouw van dit museum. De gelijkvloers is een vierkant, maar de bovenverdieping is een cirkelvormige plaats. Het verhaal ervan is dat lucht rond is, eigenlijk een bol, terwijl de aarde voorgesteld wordt door een stevig vierkant (de gelijkvloers).

Oriental Pearl Tower

De pareltoren of de Oriental Pearl Tower is misschien wel het eerste gebouw dat in je opkomt wanneer ik Shanghai zeg. Het staat op postkaarten, er zijn beelden van en de toren maakt deel uit van de Shanghai Skyline. De pareltoren dankt zijn ontwerp aan de Chinese symboliek. Het komt namelijk uit een gedicht van de dichter Bai Juyi (Tang-dynastie), dat de muziek beschrijft van het Chinese Papa tokkelinstrument. De Oriental Pearl Tower telt geen 3, maar 11 bollen die vanuit de lucht/hemel op de Jaden plaat vallen dat voorgesteld wordt door de Huangpu Jiang-rivier.

Jade Buddha Temple

Ooit al iets gehoord van jade? De edelsteen dat oorspronkelijk van China komt kent veel betekenissen. Zo zou het bijvoorbeeld gezien worden als een edelsteen die boze krachten afweert. Maar dan heb je nog eens de Jaden Boeddhatempel die in 1882 opgericht is geweest en juist deze tempel bevat twee Boeddhabeelden die gemaakt zijn van jade. Aan deze tempel is er een vegetarisch restaurant verbonden en is daardoor een grote toeristische trekpleister geworden.

Xiaolongbao

Voedsel en het daadwerkelijk eten hoort natuurlijk in het lijstje van de activiteiten dat je kan doen in Shanghai. Het bekendste gerecht van Shanghai is de Xiaolongbao. Dit gerecht wordt vaak vergeleken met de bekende dumplings van China, al worden ze anders klaargemaakt. Xiaolongbao is zo lekker, maar heet. Héél heet. De specialiteit van Shanghai is immers gevuld met warme soep. Dus een grote tip: eet ze voorzichtig.

The city of Shanghai, China

Shanghai its finest skyline

Take a ferry over Huangpu-river

Meer China-inspiratie? Lees deze artikels!

Ben jij al eens in Shanghai geweest?

Volg jij me al op sociale media?

Pin voor later!

Shanghai, what to do and see in this modern city? I've bundled my top 10 activities in this blogpost! #travelchina #visitshanghai #travelblog Shanghai, what to do and see in this modern city? I've bundled my top 10 activities in this blogpost! #travelchina #visitshanghai #travelblog Shanghai, what to do and see in this modern city? I've bundled my top 10 activities in this blogpost! #travelchina #visitshanghai #travelblog

Share this: