• Menu
  • Menu
Waarom je voor jezelf moet zorgen op reis

Self-Care (op reis) | Hoe & Waarom?

Voor jezelf zorgen lijkt voor de meeste een overbodige luxe. Me-time? Maar een paar mensen doen het ook effectief. Door mijn psychische stoornis moet ik gewoonweg de tijd vinden om terug tot mezelf te komen. Zeker in tijden wanneer het moeilijk gaat en zelfs wanneer ik op reis ben. Reizen kan namelijk een enorme stressfactor zijn (naast het leuke natuurlijk), en juist daarom is self-care belangrijk. Op reis, of niet op reis: deze tips kan je gebruiken om wat beter voor jezelf te zorgen.

Jezelf niet forceren

Iets wat ik vaak tegen mezelf moet zeggen als ik op reis ben, is wel om mezelf niet te fel te forceren. Aan de ene kant vind ik dat een beetje druk op reis wel mag (big shock!). Reizen verplicht je een deel om uit je comfort-zone te stappen, nieuwe dingen te ontdekken en met andere, onbekende mensen te praten. Aan de andere kant, moet je wel een evenwicht kunnen vinden en de druk gezond houden. Forceer jezelf niet om dingen of activiteiten te doen, die je echt niet ziet zitten. Accepteer dat ook al lukt het deze keer niet, je nog altijd andere reizen kan plannen in de toekomst. Neem kleine stappen en forceer je dus vooral niet.

Dankbaarheid oefenen

Een bekende maar effectieve manier om voor jezelf te zorgen op reis (en thuis), is om je dankbaarheid dagelijks te oefenen. Twijfel je hoe je eraan moet beginnen? Beantwoordt dan eerst vragen zoals: “wat heb ik vandaag gezien dat ik absoluut niet wou missen?”, “is er iets positiefs gebeurd?”, “heb ik iets gedaan waardoor ik trots op mezelf kan zijn?”, etc. Dankbaarheid oefenen is heel erg belangrijk om jezelf gezond te houden of te maken. Het helpt je onder andere om de criticus in jouw lichaam te doven en wat milder voor jezelf te zijn. Heb waardig voor de persoon die je bent. Op reis kan dit zeker zijn nut hebben.

Vermijdt triggers

Ergens gehoord dat iets vermijden bijzonder slecht is? Think again, wil ik maar zeggen. Iets vermijden, of dit nu een situatie is of een persoon, hoeft niet altijd negatief en ongezond te zijn. Denk maar aan triggers vermijden. Weet je bijvoorbeeld dat ’s avonds uitgaan op reis je een paniekaanval kan bezorgen of dat onder de mensen komen je bijzonder angstig maakt? Vermijdt deze zaken dan. Akkoord, je kan niet alles vermijden en dat is ook goed. Maar wanneer je reis bent, neem je beter het zekere voor het onzekere.

Mediteer waar nodig

Mediteren en mindfulness zijn ongelofelijk populair aan het worden in deze tijden. Iedereen wil ontsnappen aan de dagelijkse druk dat het leven hun oplegt en wil proberen gezonder te leven. In mijn psychiatrische opname ben ik in contact gekomen met meditatie en mindfulness en zelfs nu, na mijn opname, ben ik nog bezig met deze ontspanningstechnieken. Op reis ligt het bij mij eerlijk gezegd wat moeilijker om te mediteren, omdat ik gewoonweg alle tijd wil benutten om de onbekende plaats te ontdekken. Dit wil dan weer wel niet zeggen dat het op reis niet mogelijk is om te mediteren. Bedenk nog voor de reis wanneer je een me-time in kan plannen. Heb je bijvoorbeeld op reis iets meegemaakt waardoor je de stress omlaag moet brengen? Ook dan kan je een meditatiemoment inplannen.

Geen schuldgevoelens hebben

Wat ik al heb geleerd om met een psychische stoornis te reizen, is wel dat niet alles zal verlopen zoals wat er op de planning stond. Het duurde lang vooraleer ik dit goed en wel besefte. Het is eens gebeurd in Wenen dat ik me zó slecht voelde dat ik niet meer buiten kwam. Die dankbaarheidsoefening kon ik niet toepassen, omdat ik enorm teleurgesteld in mezelf was (toen dacht ik nog dat ik die oefeningen enkel kon toepassen wanneer ik blij en trots op mezelf was). Mijn meditatie-oefeningen mislukten ook omdat ik in een crisis was beland en die triggers kon ik dus niet vermijden, aangezien het al te laat was.

Ik voelde me mislukt en had veel schuldgevoelens. Maar nu ik eraan terugdenk, heb ik het best wel goed gedaan. Ik heb het overleefd, ben mijn passie van reizen niet verloren en heb wel wat gezien van de hoofdstad van Oostenrijk. Dus mijn nummer één raad is om de schuldgevoelens te laten voor wat ze zijn en ten volle proberen te genieten van de reis.

Vraag om hulp

Wanneer ik angstig ben, mezelf depressief voel of weer paranoïde gedachten begin te krijgen weet ik dat het de slechte kant op zal gaan. Het is de kunst om deze tekens op te merken en je voor te bereiden op wat komt. Zeker op reis. En zeker als je alleen op reis bent, zoals ik toen was. Ik had gelukkig op tijd hulp ingeschakeld en was meteen gekalmeerd. Hulp vragen is enorm belangrijk. Zoek daarom nog voor de reis op wie je kan bellen in geval van nood en wat de tekens zijn die voorspellen dat het de slechte weg opgaat.

Unplug van sociale media

Sociale media is niet meer weg te denken uit deze tijd. Bijna iedereen heeft Facebook, volgt iemand op Instagram en leest tweets van bekende personen op Twitter. Deze kanalen hebben hun eigen voordelen, maar zoals elk iets heeft een voordeel ook zijn nadeel. Instagram is bijvoorbeeld de laatste tijd vaak op het nieuws gekomen als een kanaal dat mensen “ongelukkig(er)” kan maken. Foto’s van mensen die op reis zijn, liggen te zonnen op het strand, lachen met al hun vrienden enzovoort. En dat terwijl jij aan het piekeren bent hoe je alles uit jouw eigen reis kan halen. Sociale media maakt gelukkig, maar zeker ook ongelukkig. Trek voor een bepaalde tijd (wanneer je op reis bent bijvoorbeeld) de stekker van sociale media uit. Je zal je gegarandeerd opgeluchter voelen.

Reflecteer de foto’s die je hebt genomen

Beelden spreken voor zich, en kunnen vaak miljoenen woorden vervangen. Reflecteer daarom op het eind van de dag welke foto’s je die dag hebt getrokken. Probeer hier niet te kritisch naar te kijken, want dan kan deze hele oefening niet een positief effect krijgen. Kijk naar je foto’s met een milde blik en als er negatieve en kritische gedachten in je hoofd opkomen zoals: wat is dat voor een lelijke foto, accepteer dan die gedachte, maar probeer vervolgens minstens één positief kenmerk te vinden. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn dat de belichting goed was!

Als je dit telkens doet, kom je al een heel eind in het pad van self-care. Veel succes!

Handtekening Sanne Grieten

 

Share this:
Sanne Grieten

Sanne Grieten is de reis blogger van Mostly Abroad. Net zoals elke reis blogger houdt ze ontzettend veel van reizen en nieuwe plaatsen ontdekken. Daarnaast vecht ze ook iedere dag met haar geestelijke gezondheid. Om het taboe te doorbreken, schrijft ze hier ook regelmatig over.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *