Sommigen zweren erbij dat een reisblog starten zonder altijd te reizen onmogelijk is. Alhoewel het moeilijk is, is het niet onmogelijk. Ik maak namelijk maar een paar reizen per jaar, ongeveer twee grote en meerdere kleinere. Het verloopt niet even gemakkelijk in vergelijking met iemand die bijvoorbeeld een jaar lang op reis is. Al betwijfel ik dat ook weer, aangezien bloggen ook niet zo simpel is als je dan full-time reist. Om het eigenlijk duidelijk te maken, wil ik meedelen dat bloggen in het algemeen moeilijk is. Of je nu vaak reist of nauwelijks, een beautyblog hebt of een dat aan reizen is toegewijd, etc. Een reisblog opstarten is gemakkelijk, behouden is echter een andere taak. Nu dat uit de weg is (en je nog steeds een blog wilt opstarten én behouden), deel ik graag mijn persoonlijke tips en tricks om een reisblog zonder altijd te reizen op te richten.

Een reisblog hebben, dat is volgens mij het allerleukste. Elke dag combineer ik twee van mijn passies: schrijven en reizen plannen. Ik voel mij dan ook weer helemaal in mijn element als ik over reizen schrijf. Echter, ik kan niet altijd over reizen schrijven. Dit is omwille van het feit dat ik niet om de maand reis en eigenlijk niet echt mijn eigen land verken. Enerzijds vind ik dit jammer, want België heeft veel te bieden. Anderzijds spendeer ik mijn tijd aan het opbouwen van mijn reisblog. Denk dan maar aan tweets posten, foto’s op Instagram zetten, communiceren met mijn lezers en/of volgers via Facebook,… Volgens mij is het reizen van evenveel belang als het werk in jouw blog steken.

Neem nu als voorbeeld dat je continu reist. Je ziet landen als Indonesië, Thailand en Australië op één reis en schrijft er blogartikelen over. Als de blogpost is gepubliceerd ga je verder met de plaatsen te bezoeken. Natuurlijk, heel leuk. Het enige wat je hier mist is het bekendmaken van wat je hebt geschreven: sociale media, SEO, inplannen, etc. Het zijn stuk voor stuk activiteiten die ook uit die luie stoel bij je thuis kunnen gedaan worden. Met andere woorden is reizen dus even belangrijk als schrijven, bloggen en promoten.

Nu dit klinkt wel raar, moet ik toegeven. Waarom begin je überhaupt een reisblog als je niet zo vaak reist? Deze vraag stelde ik mezelf ook af bij de start van mijn blog. Maar reizen is mijn passie en ik schrijf er graag over, waarom dan niet? Eigenlijk is het niet deze vraag dat we onszelf moeten stellen. Het is eerder het waarom we niet zo vaak reizen. Is het omdat er dieren of gezinsleden thuis op je wachten? Of misschien school of het werk dat je min of meer tegenhouden? Bij mij is het eerder omdat ik geld nodig heb om te reizen. Backpacking ligt niet echt tussen mijn interesses. Maar mocht er een mooi, luxueus en leuk hotel zijn op de plaats die ik wil bezoeken; dan weet je me zeker te vinden. Als ik het geld natuurlijk vind!

Om welke reden dan ook, als je een reisblog wilt opstarten en gegrepen bent door angst dat je niet altijd zou kunnen reizen: ik verzeker je dat het reisblog zonder altijd te reizen wél mogelijk is. Zolang je maar de passie ervoor hebt én een gezonde portie doorzetting. Hoe je nu een reisblog zonder altijd te reizen maakt, vertel ik je in dit artikel met een paar handige tips en tricks.

Hoe start je een reisblog? – Als je nog geen hebt

Stap 1: Een eigen domeinnaam kopen

Je kan inderdaad een gratis blog starten op Blogger.com en WordPress.com. Maar ik ben hier geen voorstander van, omdat ik zelf heb ervaren hoe moeilijk het wel niet is om op beide platformen te werken. Blogger.com bied je daarentegen niet zoveel mogelijkheden aan en WordPress.com is daar niet anders in. Een eigen domeinnaam kopen doe je dus het best wel. Naast het feit dat je een persoonlijke domeinnaam hebt met een .com of eender welke extensie, maak je ook al meteen een goede en professionele indruk bij derden (ook al wil je gewoon voor de fun bloggen).

Een heel belangrijke reden om meteen een eigen domeinnaam aan te kopen, is de zogezegde Domain Authority (oftewel DA). De Domain Authority is een belangrijk deel van bloggers als die bijvoorbeeld het goed willen doen in de zoekopdrachten van Google. Als mensen links naar jouw blog op hun blog zetten en je geen eigen domeinnaam hebt, dan gaat Google je niet echt naar die pagina 1 verzetten. Dit is omdat jouw blog die op de gratis Blogger of WordPress.com is geplaatst geen eigen DA heeft. Dus de meer authoratieve blogs zoals “thisisablog.com” scoren beter bij Google dan “thisisablog.blogger.com”.

Na een lange tijd te sukkelen ben ik overgeschakeld naar een eigen domeinnaam en vind ik het jammer dat ik het niet eerder heb gedaan. Mijn advies? Start meteen op een eigendomeinnaam dat je kan aankopen.

De meeste internationale bloggers zitten bij BlueHost. Aangezien ik van Belgische nationaliteit ben en toch liever bij een hostingbedrijf dichtbij huis ingeschreven stond, kocht ik een eigen domeinnaam bij Combell.

Stap 2: WordPress installeren

Oké, ik heb inderdaad gezegd dat WordPress.com niet de juiste keuze voor bloggers kan zijn. Er is echter een verschil tussen WordPress.com en WordPress.org. Dat laatste is eerder een software dan een bloggersplatform. Dus er zijn oneindig veel plugins dat je kan gebruiken samen met deze software. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Nu hangt het er wel een beetje vanaf bij welk hostingbedrijf je zit, maar bij de meeste zal er al vrij snel staan dat je WordPress kan installeren.  Dit is gewoon op een knop klikken en dan ben je klaar. Of wel, na een paar minuten kan je inloggen op je eigen adminpaneel dat te bereiken is via yourblogname.com/wp-admin bijvoorbeeld. Nu rest nog jouw blog persoonlijk te maken, pagina’s op te bouwen en niet te vergeten: ge-wel-dige content te schrijven!

Venice Beach, Travel blog without traveling all the time

Hoe start je een reisblog zonder altijd te reizen?

Nu vraag je je misschien af; hoe kom ik aan die ge-wel-dige content als ik niet altijd reis? Simpel: mét een blogstrategie. Dit is een strategie dat je op jouw pad houdt en het leven als blogger een stuk simpeler maakt. Je moet niet altijd reizen als je een reisblog hebt. Integendeel, je kan deze tips en tricks gebruiken om toch nog verder te groeien als reisblogger.

Stap 1: Blogdoel bepalen

Waarom wil je nu juist een reisblog starten? Is het omdat reizen jouw passie is, een droom of een manier om jouw familie en vrienden op de hoogte te houden? Denk er over na, want dit kan je blog op zowel kort als lang termijn helpen. Zo kan een reisblog dat dient als reisverslag voor de thuisblijvers een heel andere opvulling krijgen dan een reisblog dat gericht is op bucket-list avonturen. Wanneer je dit doel ergens gedetailleerd hebt opgeschreven, kan je beslissen of er andere ideeën zijn dat ook voor blogcontent kunnen dienen.

Stap 2: Ideeën verzamelen

Een reisblog wordt gedefinieerd als iemand die zijn reiservaringen deelt met anderen via een blog. Helemaal mee eens, maar je kan over zoveel zaken schrijven zonder effectief te reizen. Hieronder heb je een lijst waarover je kan bloggen.

I. Top-lijstjes

 1. Tips om te reizen met dieren
 2. Plaatsen die je in 2019 kan bezoeken
 3. Dingen dat ik nog wil zien
 4. Tips om goedkoop te reizen
 5. Beste momenten tijdens het reizen
 6. Slechtste momenten tijdens het reizen
 7. Wat ik voor (land, stad, reis) wou weten
 8. Landen te bezoeken in (maand, jaar)
 9. Tips om solo te reizen
 10. Mooiste natuurparken die ik wil bezoeken
 11. Plaatsen die je zeker moet gezien hebben
 12. Surrealistische plaatsen die eigenlijk écht bestaan
 13. Beste stranden in de wereld
 14. Goedkoopste maar beste reistassen
 15. Populairste reisbloggers/vloggers
 16. Mooiste reisliedjes voor tijdens een roadtrip
 17. Leukste reisfilms die je ooit gezien moet hebben
 18. Warme plaatsen tijdens de winter
 19. Sportactiviteiten die je in (plaats) kan doen
 20. Reisapps die op jouw smartphone moeten staan
 21. Top 50 reisessentials
 22. Mijn beste tips voor te reizen
 23. De beste items voor/tijdens/na reis
 24. Goedkoopste landen om te bezoeken
 25. Duurste landen om als toerist te bezoeken
 26. Kwalitatieve camera’s die perfect zijn voor reisfotografie
 27. Dé reishacks waar jij op zat te wachten
 28. Top kerstcadeautjes die iedere reiziger wil
 29. Reisagentschappen waarmee ik wil reizen
 30. De beste kredietkaarten en loyaliteitskaarten

II. How-to blogartikelen

31. Hoe pak je het beste in?
32. Hoe maak je een reisblog?
33. Hoe plan je het best een reis?
34. Hoe maak je een wereldreis?
35. Hoe maak je een blog?
36. Hoe reis je de wereld rond zonder geld?
37. Hoe reis je alleen?
38. Hoe reis je met dieren/kinderen?
39. Hoe werk en reis je de wereld rond?
40. Hoe reis je duurzaam/plastic-vrij?
41. Hoe word je een reiziger als je studeert/werkt?
42. Hoe overleef je een lange vlucht?
43. Hoe sparen voor een lange reis?
44. Hoe jouw dromen volgen?

III. Andere

45. Wat te doen bij slecht weer tijdens het reizen?
46. Waarom ik een reisblogger ben geworden
47. Een foto-verslag van mijn reis naar (plaats)
48. Gastblog van (blogger/persoon)
49. Een introductie van (eigen land)
50. Plaatsen die ik in het verleden heb bezocht
51. Mijn reisplannen voor de toekomst

Stap 3: Blogcontent verspreiden

Een reisblog zonder altijd te reizen is dus moeilijker dan de meeste voor ogen hebben. Echter, met het lijstje hierboven kan je al ver komen. Mijn laatste tip is dan ook om jouw blogcontent te verspreiden, dus niet alle ideeën meteen achter elkaar publiceren.

Het is moeilijk, maar het kan écht wel als je jouw zinnen erop zet. Wil je nog meer ondersteuning voor jouw reisblog-avontuur? Klik dan hier voor een andere blogpost!

Travel blog without traveling all the time in Santa Monica

Meer reis-inspiratie? Lees mijn laatste artikels!

Ben jij al een reisblogger? Of wil je juist starten?

Volg jij me al op sociale media?

Pin voor later!