fbpx

Waaraan denk jij als ik vraag om over het woordje reis” na te denken? Als ik een willekeurige persoon aanduid om mijn denkspelletje uit te voeren, dan zou die negen kansen op de tien met volle overtuiging over iets leuks beginnen. De lokale bevolking op hun bestemming, de Zuiderse sfeer die er hangt wanneer ze naar het Zuiden zijn getrokken en bijvoorbeeld de ervaringen die ze opdoen in het lokaal cafeetje. Gegarandeerd komen er fantastische verhalen aan bod. Dit is natuurlijk het allerbelangrijkste: plezier maken op reis. Maar wat doe je wanneer er nare dingen gebeuren? Laat je meteen je hoofd zakken of ga je verder tot je dat ene leuke verhaal kan vertellen aan je vrienden thuis?

Slecht weer tijdens de reis

Slecht weer, slecht humeur?

Het is natuurlijk ontzettend hard balen wanneer het weer je niet gunstig is. Zo ben ik een maand geleden naar de Azoren gegaan en kwam ik de eerste dag van een excursie in een enorme laagliggende wolkenlaag terecht. Daarbovenop kwam nog eens dat we naar een van de hoogste bergtoppen van São Miguel reden en dus kans hadden dat we niets voor ogen konden zien. Mijn humeur heeft de neiging om direct teleurgesteld te zijn wanneer het weer niet mee zit. Maar gelukkig keerde het weer dan toch snel om (dat heb je nu eenmaal bij eilanden) en konden we genieten van een prachtig uitzicht over Sete Cidades.

Oplossing

Zoek altijd de beste tijden op om een bestemming te bezoeken. Je kan uiteraard niet exact voorspellen waar en wanneer er regen zal vallen, maar het kan je in ieder geval wel een beetje vooruit helpen. Wanneer je een plaats bezoekt dat erom bekend staat voor wisselvallig weer zoals bijvoorbeeld Edinburgh, Brussel, Dublin en zo heb je er nog wel meer, dan is het best om voorbereid te zijn. Neem de juiste soort kledij mee, paraplu of zonnebril en laat je vooral niet ontmoedigen: hier kan je absoluut niets tegen doen.

Gestolen documenten

Het zal jou maar eens overkomen; gestolen portemonnee met daarin de creditcards, paspoort, geld, rijbewijs, etc. Alles is zomaar weg. Niet alleen is dit een enorme stressgever, het kan er ook voor zorgen dat je in het land van bestemming moet blijven, aangezien je niet op het vliegtuig mag zonder identiteitsbewijs. Gelukkig heb ik dit nog niet voor gehad, maar ik ken er al genoeg die hun belangrijke documenten zijn verloren door een zakkenroller.

Oplossing

Vergeet voordat je op reis gaat niet om kopieën te maken van de belangrijkste documenten. Denk maar aan kopieën van je paspoort, vliegtickets die je hebt afgedrukt thuis (niet je boarding pass), hotel informatie, etc. Bewaar dit op een andere plaats dan je portemonnee, als je deze kopieën laat tonen, kan je in sommige gevallen bijvoorbeeld nog naar huis vliegen.

Vlucht gecanceld, wat nu?

De vlucht is gecanceld

Wanneer de vlucht is gecanceld is het precies alsof een riante reus op je kleine teen stapt. Niet alleen wil je op de eindbestemming komen/ of terug thuis, het is allemaal betaald en de vliegtuigmaatschappijen zijn niet altijd even informatief wanneer je nu wel of niet kan vertrekken. Vandaar dat het slechte humeur de bovenhand kan nemen. Zegt iemand: wees nu eens rustig tegen je, dan lijkt het alsof jij de riante reus wordt omdat een gecancelde vlucht nu eenmaal niet leuk is.

Oplossing

Als je vlucht gecanceld wordt, kan je naar de infobalie van je vluchtmaatschappij gaan of bellen en hier een overeenkomst proberen te zoeken om jouw vliegticket om te kunnen ruilen. Je kan dan wel niet nu vertrekken, maar de kans is groot dat je het ticket terug betaald krijgt (aangezien het overmacht is) of zelfs een ticket voor de volgende vlucht krijgt.

Verkeerde gate

Dit is mij absoluut al meerdere keren voor gekomen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben altijd heel erg waakzaam op de luchthaven. Ik luister goed naar alle aankondigingen en zo nodig ga ik om de 5 minuten naar het bord kijken met daarop de gates. Maar om de een of andere reden, lijkt me de veranderingen te ontgaan. Gelukkig heb ik nog geen vlucht gemist, maar aan een verkeerde gate staan is nu ook niet echt aangeraden.

Oplossing

Kijk goed op je ticket, maar focus je er niet te hard op. Deze kan nog altijd veranderen op het laatste moment. De meest recente en betrouwbare bron zijn de elektronische borden die je letterlijk overal ziet op een luchthaven.

Gestolen documenten tijdens mijn reis

Een jet lag die aan blijft houden

En dan lijkt je vlucht wonderbaarlijk ge-wel-dig te zijn verlopen, kom je aan op de eindbestemming met een extreem hardnekkige vermoeidheid. Dit kan serieus tegenvallen en soms ook de geplande activiteiten in gevaar brengen. Laat de jetlag niet winnen en probeer leuke ideeën te verzinnen om deze jet lag tegen te gaan.

Oplossing

Mensen zijn geneigd om meteen naar de caffeine te grijpen wanneer ze geland zijn. Maar probeer deze dranken niet om het uur te drinken. Probeer ook in plaats van lange tijden te slapen, kleine rustmomenten in te lassen. Zo voorkom je een nog hardere jet lag. Kijk er wel voor uit dat je niet na 17u een rustmoment inlast.

Verloren koffers

Wanneer het weer prachtig is, de documenten niet zijn gestolen, de vlucht niet is gecanceld en je hem dus hebt gehaald lijkt alles goed te gaan, toch? Maar dan besef je dat jouw bagage een andere route heeft genomen. Om hem terug te krijgen moet je door een lange rij van administratie gaan, engelengeduld hebben en vooral een plan B hebben. In sommige, extreme voorvallen lijkt het zelfs alsof je koffers nooit hebben bestaan.

Oplossing

Maar -godzijdank- bestaat er een oplossing hiervoor. Er is namelijk een Online Baggage Tracking bij de meeste vliegmaatschappijen. Dan kun je simpelweg jouw bagage mee volgen. De label zo nu en dan updaten, kan ook geen kwaad. Of je kan zelfs beslissen om gewoonweg zonder ruimbagage vliegen (dan heb je dit al niet voor).

Heb jij al eens problemen gehad terwijl je op reis was?

Problems and their solutions while traveling Problems and their solutions while traveling